Panimomestarin leipä – helsinkiläisten pienyritysten yhteistyön hedelmä

02.09.2013

Ajankohtaista

Bryggeri Helsingin oluenpanossa syntyvä sivutuote saa Kanniston Leipomossa uuden elämän. Perinteisiä menetelmiä käyttäen syntyy todellista lähiruokaa, kun mäskistä ja panimohiivasta muokataan maukas Panimomestarin leipä.

Panimomestarin leivän yhdessä Bryggeri Helsingin keittiöpäällikön Ali Suvialan kanssa ideoi Kanniston Leipomon tuotekehityspäällikkö Heikki Manner. Kanniston Leipomo on hautonut ideaa mäskileivästä pari vuotta. Idea toteutuminen vaati sitä, että kumppani löytyi riittävän läheltä. Kahden pienen helsinkiläisen yrityksen yhteistyössä lähilogistiikka toimii: mäski saadaan tuoreena ja hiiva elävänä panimolta leipomoon.

Oluen valmistuksen sivutuotteena syntyvä uutettu mallas, kansankielellä mäski, muuttuu yhteistyön myötä ongelmasta arvotavaraksi. Mäskistä valmistetun leivän hiilijalanjälki on pieni, kun se on jo antanut kattilallisen olutta ja siitä saadaan toisella kierrolla vielä monta uunillista leipää.

Panimomestarin leivän maussa keskeisessä roolissa on oluthiiva, joka on taikinajuuren ohella olennainen raaka-aine. Tässä päästään lähelle perinteistä leivontaa: leipä nostatettiin oluthiivalla, kun ei vielä tunnettu leivinhiivaa. Samalla saadaan erityisen maukasta leipää, ja sehän on leipurille tärkeintä. Siirappia leivässä on vain sen verran kuin oluthiiva toimiakseen tarvitsee.

Mallasmäski on ravitsemuksellisesti ajatellen erinomainen leivän aineosa, ja runsaasti proteiinia ja kuitua sisältävä Panimomestarin leipä vastaa myös trendiin vähähiilihydraattisuudesta. Lisäksi panimomäski toimii suolistossa prebioottina eli auttaa suoliston hyvinvointia.

Panimomestarin leipä tulee irtomyyntiin Kanniston Leipomon neljään myymälään ja Bryggeri Helsingin Sofiankadun myymälään.